Zelfbeeld na 95 kilo afvallen + update

Wat zie jij als je in de spiegel kijkt? Kan je de woorden ik hou van jou tegen jezelf zeggen? Kan je zeggen ik zie er goed uit? Accepteer je jezelf? Ben je blij met jezelf? Geen ruimte heb ik meer voor veren en met complimenten heb ik nooit geleerd om te gaan. Lastig vind ik het altijd om mijzelf een houding te geven als iemand zegt hoe goed ik er nu uit zie. Waar iedereen maar zei hoe goed ik er wel niet uit zag was ik bezig mijn overtollige huid te verstoppen. Nu, ruim 2 maanden na mijn operatie merk ik nog steeds dat ik mijn eigen zelfbeeld niet accepteer. Ik heb gezegd een spiegel te gaan kopen, kan 100 smoesjes vertellen waarom die er niet staat; hij staat er niet.

Ik kan zeggen dat ik van mijzelf hou, er is heel veel zelf liefde nodig om zo’n enorme weg af te leggen. Maar waarom ben ik dan niet tevreden met hoe ik eruit zie? Ik weet niet of het niet tevreden is, wellicht is het een streven naar beter. Wat is dan beter? Ik weet het niet. Ben ik bang om in een gat te belanden? Na jaren dag in dag uit gestreden te hebben en waar ik het nu volgens velen rustiger aan mag doen is het mogelijk om mijn discipline kwijt te raken. Maar dat is het allemaal niet voor mij. Mijn leven is altijd een rollercoaster geweest, ik ben altijd druk, onderweg en bezig. Verveling slaat bij mij amper toe, vind het heerlijk is een keer even niks te doen. Discipline kwijtraken? Nee, met JoorFit ondersteun ik andere in zijn of haar gevecht waarbij ik mijn verhaal als voorbeeld gebruik. Ook vind ik het heerlijk om te sporten en hoe leuk is het om van andere mensen, die een hekel aan sport hebben, te horen; met jou samen sporten is super leuk!

Maar wat is het dan wel?

Een vraag die ik mijzelf al weken stel. Als ik in de reflectie van een winkel kijk, bij andere mensen in de spiegel kijk (loop te staren) zie ik een slanke jongen. Ben ik eigenlijk best tevreden met hoe ik eruit zie. Ik dacht dat ik direct een afkeer zou krijgen tegen mijn litteken, maar nee dat is het ook niet. Mijn litteken ziet er prachtig uit (dank Esteworld & Caméléon Huidcentrum). Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik nooit in mijn hele traject heb stil gestaan wat ik zelf allemaal voor elkaar heb gekregen. Hoe bewogen mijn zelf uitgestippelde traject is geweest. Voor mijn gevoel zit ik nog midden in mijn traject, moet ik nog afvallen en fitter worden. Terwijl ik op een prima gewicht zit en absoluut niet meer hoef af te vallen.

Ik heb mijn levensstijl drastisch aangepast om gezond en fit te worden. De laatste maanden heb ik hier een schepje boven op gedaan om op gewicht te zijn voor mijn operatie. Dit schepje mag ik er nu afhalen en weer terug naar mijn gezonde levensstijl waarbij de nadruk ligt op fit worden. Hier ligt mijn focus de aankomende weken.

Ruim 2 maanden na 360 graden buikwandcorrectie, herstel en sporten

Voor degene die mijn socials volgen weten dat ik ondertussen alweer rustig begonnen ben met sporten. Iets wat voor mij heel belangrijk is! Ik kan echt nog niet alles en er is nog een hele lange weg te gaan. Maar rond huppelen in mijn o zo geliefde Soesterduinen wordt ik heel gelukkig van! Ben heel dankbaar met alle lieve vrienden die mee gaan (op anderhalve meter) sporten, vind het super!

Ondertussen probeer ik mijn werkzaamheden weer op te pakken, er moet ook kwark in de koelkast komen. Na lang zitten merk ik dat ik moeite heb met rechtop staan. Na ongeveer een minuut is de druk minder en lukt het mij om rechtop te staan. Voor mijn gevoel hou ik nog wel wat vocht vast en is het nog allemaal aardig opgezwollen. Dit heeft uiteraard tijd nodig en het definitieve resultaat is pas over ongeveer 10 maanden zichtbaar (jaar na operatie). Ik heb absoluut geen spijt van de operatie, de contouren van mijn lichaam zijn zo mooi!

Krijg veel vragen of het herstel mij zwaar valt? Nee eigenlijk valt het mij heel erg mee, amper pijn gehad alleen de ongemakken zijn lastig. De vermoeidheid na de operatie is gewoon pittig. Vooral voor iemand die altijd bezig is. Van de één op de andere dag niks doen is mij heel zwaar gevallen. Dag voor mijn operatie stond ik nog fanatiek te sporten! Denk dat dat genoeg zegt. Mede daarom voelt het ook heel goed om nu weer mijn ‘normale’ dagelijkse leven op te pakken.

Operatieverslag Esteworld – Joris Janmaat

Aankomende tijd

Mijn focus ligt op acceptatie van mijzelf, hoe ik het voor elkaar ga krijgen weet ik niet. Dat ik het voor elkaar ga krijgen; weet ik zeker.

Ik ben er nog lang niet, de weg is lang. Waar de weg stopt, begint mijn pad; mijn zelf gekozen pad.

Heel veel liefs,

Joris

2 antwoorden
 1. Lucia
  Lucia zegt:

  Ach joh wat een bekend verhaal ben een dikke 65 kilo afgevallen, en een borstverkleining gehad en een grote fdl.. Een H operatie, weer open gemaakt onder de borst overdwars en onder de buik.. Met vrij ernstige complicaties.. Afijn dat zit onder mijn kleding waarschijnlijk een herstel eind dit jaar.. Ik zit nog steeds met mijn kleding zie mezelf nog niet zoals ik nu ben ff ik heb moeite met me zelf raar heel raar zou de koning te rijk moeten wezen.. Ben vd 150 kilo naar de 80 gegaan.. Mountenbike kilometers wandel kilometers maar acceptatie en me zelf lief vinden nee.. Ben nog aan t strijden, veel onrust.. Komt vast goed maar duurt even denk ik.. Sterkte 😊

 2. Hajar
  Hajar zegt:

  Hoe trots kan je op jezelf zijn lieverd!! Voorbeeld ben je voor zowel mij en andere die een steuntje in hun rug nodig hebben!!
  Sterkte!💕

Reacties zijn gesloten.