Week 4

Nog maar 3 weken! Jeetje, wat komt het dichtbij. Ik voel geen spanning maar merk het wel in mijn doen en laten. Natuurlijk is dit ook gewoon een gezonde reactie, want laten we eerlijk zijn: het is niet niks om dit op deze manier te doen. Eigenwijs als ik ben, stippel ik alles zelf uit en doe ik het op mijn manier. Vorige week heb ik akkoord gekregen van mijn huisarts op een ziekenhuisbed. Deze krijg ik als ik terug ben in Nederland. Ook heb ik bloed laten prikken omdat ik een check-up wilde. Gelukkig is alles goed! Ondanks de gezonde spanning die er in mijn onderbewust zijn is voel ik mij goed, zit lekker in mijn vel en geniet ik van alles wat er momenteel in mijn leven gebeurd.

Wanneer stop je met afvallen? Sla je niet door? Hoe voorkom je dat je doorslaat?

Tijdens het inzetten van een sprint het gevoel hebben dat je nog meer power over hebt, een tandje bij zet, je vervolgens de sprint wint en scoort; dit soort momenten maken mij intens gelukkig. Hier heb ik het voor gedaan.  Ik wilde altijd normaal zijn. Ik kan nu zeggen; ik ben normaal. Volgens het voedingscentrum heb ik nog overgewicht. Met een lengte van 1.85 en een gewicht van 89 kilo heb ik een BMI van 26. Moet ik voor mijzelf nog meer afvallen? Niet persé, ik ben heel gelukkig met mijn huidig gewicht. Dit heb ik nooit durven te dromen toen ik begon met afvallen. Maar als ik in de spiegel kijk, word ik nog elke keer geconfronteerd met mijn “oude” lichaam en dit geeft, voor mij, een vertekend beeld. Ik zie namelijk een ander lichaam dan wat de meeste mensen zien. Het beste compliment wat ik afgelopen week kreeg; Haha, jij hoeft echt niet af te vallen hoor! Maar ook mijn huisarts; Ik ben altijd in de war met je broertje, maar die is natuurlijk een stukje steviger… Doc, dat ben ik.. WAT?!

Ik heb het heel goed onder controle. Ik heb een aantal weegmomenten in de week waarbij mijn voornaamste focus op mijn vetpercentage ligt. Deze wil ik naar beneden hebben, maar ook dit geeft een vertekend beeld. Momenteel is mijn vetpercentage 16%, ik ben heel benieuwd hoeveel dit na mijn operatie is. Ik geef niks om mijn BMI, daar heb ik nooit iets om gegeven. Elk lichaam is anders, je kan niet op basis van lengte en gewicht beoordelen of iemand gezond is of niet.

Ik zie natuurlijk mijn lichaam veranderen en verbaas mij enorm met de foto’s van een paar maanden terug. Ik zie heel veel resultaat. Voor mijn gevoel sla ik niet door en ik weet dat de meningen daarover verschillen, maar verplaats je eens in mijn schoenen. Ik kom van een enorm groot lichaam waarbij elke trap een hindernis was. Ik ben nu fit, streef er naar om top fit te worden en daag mijzelf daar elke dag voor uit. Heb ik nog een doel? Ja, na heel veel doelen gehaald te hebben leg ik de lat elke keer hoger om mijn focus te behouden. Is het realistisch? Soms niet, dan stel ik mijn doel bij zodat ik het kan halen en stel ik mijzelf een nieuw doel.

Ik vind doorslaan een heel naar woord en heel veel mensen om mij heen houden dit tegen mij aan. Is het bezorgdheid? Ik hou het daar op. Ik heb voor mijzelf uitgestippeld hoeveel en wat ik moet eten om op dit topsport niveau te kunnen presteren en daarbij is voeding en rust heel essentieel. Als ik te weinig binnen krijg, hou ik het absoluut niet vol.

Hoe heb je de kliniek in Turkije gevonden? Hoe toets jij of een kliniek betrouwbaar is? In Istanbul?

Na de 5e keer een brief te krijgen van mijn zorgverzekering met een afwijzing voor mijn operatie, besloot ik het heft in eigen hand te nemen. Ik ben ook afgevallen zonder hulp van anderen of instanties, dan moet dit mij ook lukken. Strijdbaar begon ik mijn crowdfundingactie, die al snel landelijk aandacht kreeg door het offline gaan van Dream or Donate. In de tussentijd heb ik bij een behoorlijk aantal (privé) klinieken consulten gehad. Ik wilde vergelijken, achter komen wat er mogelijk- maar zeker ook wat er niet mogelijk is. Wat kan ik verwachten? Voor elk consult heb ik €50,- betaald. Ik ben in totaal langs 8 Nederlandse- en 2 Belgische klinieken geweest. In totaal heeft mij dit €500,- euro gekost en een hele stapel papieren offertes opgeleverd.

Doordat ik zelf kan beslissen waar ik mij laat opereren, kan ik ook de keuze maken.

Doordat ik de operatie zelf moet bekostigen kan ik zelf bepalen waar, wat, hoe en op welke manier ik mij laat opereren. Ik heb er voor gekozen om een 360 graden buikwandcorrectie te ondergaan, ook wel een contourherstellende operatie genoemd. Heftig, maar het is wel in één keer klaar. De prijzen voor deze operatie beginnen vanaf €10.000,-. Dit bedrag was voor mij nog heel ver weg, maar opgeven heb ik nooit gedaan. Ik had 10.000 euro nodig, dat bedrag ging er komen. Tot dat ik in contact kwam met Esteworld. Eerlijk is eerlijk stond ik niet direct te springen toen ik hoorde dat een eventuele operatie in Turkije ging plaatsvinden. Eerlijk gezegd was dat voor mij eigenlijk al een no go.

Na een goed gesprek gevoerd te hebben met de kliniek, ben ik er goed over na gaan denken. Ik ben het gaan overleggen met mensen die heel belangrijk zijn in mijn leven en heb de knoop doorgehakt. Uiteraard heb ik gezocht naar recensies van de kliniek, advies gevraagd aan mensen die operaties in Turkije hebben laten uitvoeren en aan Turkse mensen die ik ken. Iedereen die ik spreek is positief over de vakbekwaamheid van Turkse artsen. Esteworld heeft over de hele wereld vestigingen zitten waar ook behandelingen wordt uitgevoerd (operaties vinden altijd plaats in Turkije). De hostes zijn per WhatsApp bereikbaar en vinden geen vraag teveel. Ook dat mijn hele operatie gefilmd gaat worden ter promotie van de kliniek geeft mij een heel vertrouwd gevoel. Ja, ik vind het enorm spannend, ver van huis in een voor mij onbekend land. Maar sta er voor de volle 110% achter en kijk er heel erg naar uit!

Tip van Joor – Afvallen

Ik denk dat het heel leuk is om tips te lezen op het gebied van afvallen maar ook om iets aan je depressie te doen.

Je hebt de motivatie om af te vallen; CHECK! Het is heel goed om je beweging en voeding in kaart te brengen. Eet je heel gezond maar sport je amper? Begin met bewegen. Sport je heel veel maar val je niet af? Controleer je voeding! Zo simpel is het! Of toch niet? Aan heel veel gezonde en verantwoorde producten is enorm veel suiker toegevoegd. Van elk product dat ik in mijn winkelmandje stop, heb ik ooit het etiket staan lezen om te weten wat er in zit. 16 gram suiker per 100 gram zegt over het algemeen niet heel erg veel. Maar als ik zeg 4 suikerklontjes per 100 gram vinden mensen het ineens veel. 1 suikerklontje is ongeveer 4 gram. Overal zit suiker in, probeer producten te vervangen voor zero varianten en anders een alternatief te zoeken met minder suiker! Vervang tussendoortjes voor een stuk fruit (max 2 per dag) of varieer met een hand ongebrande- en ongezouten noten. Bij supermarkten hebben ze portie verpakkingen van 45 gram noten die je mee kan nemen! Ook heb je bij de Albert-Heijn maiswafels met Paprika smaak, heel erg lekker!

Ik heb een volle planning aankomende week en probeer mijn focus op sport en rust te houden! Ik vind het heel leuk om al jullie reacties te lezen! Stel gerust vragen als je iets wilt weten! Mocht je een keer mee willen sporten op een avond, be my guest! Wel enige conditie vereist, want ik ga tot het gaatje!

Liefs, Joris